یادگیری اصولی اکسل !

تمام آموزشهای اکسل در قالب یک فلش مموری با یک اجرا کننده منحصر به فرد بیش از 300 ویدیو و پروژه و فایل و تمرین به شکل گروه بندی شده و مرتب که کاملا مسیر یادگیری اکسل را برای شما هموار می کنید .

پیشنهاد آفیس باز

تمام آموزشهای اکسل بیش از 300 ویدیو و پروژه و فایل و تمرین به شکل گروه بندی شده و مرتب ...

تابع IF

فهرست و دسترسی سریع

تابعIF  از توابع منطقی اکسل و سه آرگومان دارد و به ظاهر کار بسیار ساده در عین حال مهمی را انجام می دهد و آن هم بررسی برقرار بودن شرط می باشد که اگر برقرار بود نتیجه درست و اگر برقرار نبود نتیجه FALSE می باشد.

البته در صورتی که شرط برقرار بود می توانیم به تابع بگوئیم که به جای نمایش دادن مقدار TRUE  مقدار دیگری نمایش دهد و یا اگر نتیجه FALSE  بود شرط دیگری را بررسی کند که همکی را در ادامه بررسی خواهیم کرد.

آرگومانهای تابع IF اکسل

تابع IF اکسل
آفیس 2003 به بالا

=IF(logical_test,[value_if_true],[value_if_false])

 

logical_test – شرطی که میخواهید بررسی شود در این قسمت نوشته می شود.

[value_if_true] – اگر شرط برقرار بود قدار و یا عملیات نوشته شده در این آرگومان اجرا می شود.

[value_if_false] – اگر شرط برقرار نباشد عملیات و یا مقدار نوشته شده در این قسمت لحاظ می شود.

مثال ساده از تابع IF اکسل

فرض کنیم داده هایی شبیه شکل زیر داریم و اسامی دانش آموزان با معدلهایی که اخذ کرده اند وارد شده است و حالا می خواهم با استفاده از تابع IF در اکسل و ستون وضعیت ، اگر نمره آنها زیر 10 بود نوشته شود “مردود” و اگر عدد 10 یا بالاتر از آن بود نوشته شود “قبول” که این ساده ترین شکل استفاده از تابع IF  در اکسل می باشد.

=IF(C3>=10,"قبول","مردود")
تابع IF اکسل با مثال ساده

تابع IF برای محاسبه تاریخ استخدام

فرض کنیم که جدولی داریم که در آن نام پرسنل به همرا تاریخ استخدام آنها وارد شده است و میخواهیم اگر سابقه کار آنها بالای 10 سال بود در ستون پاداش مبلغ 100 نمایش داده شود و اگر زیر 10 سال بود مبلغ 50 نمایش داده شود .

توجه داشته باشید که تاریخ به صورت یک عدد 8 رقمی شامل 4 رقم سال و 2 رقم ماه و 2 رقم روز وارد شده است.

پس حل این مسئله باید در دو مرحله انجام شود ، یعنی باید ابتدا 4 رقم مربوط به سال را از تاریخ استخدام جدا کنیم و آن را از سال 4 رقمی تاریخ جاری کم کنیم تا میزان سابقه کار به دست بیاید و سپس آن را در تابع IF  قرار دهیم .

=IF(1403-(--LEFT(C3,4))>10,100,50)
ترکیب تابع IF با تابع LEFT

قسمتی از فرمول بالا که در تصویر هایلایت شده در واقع 4 رقم سال را از تاریخ استخدام جدا می کند تا آن را از سال جاری کم کند تا میزان سابقه کاری محاسبه شو. اما نکته مهم وجود دو خط تیره — قبل از آن می باشد که در واقع به دلیل اینکه خروجی تابع LEFT متنی می باشد ، نتیجه تابع LEFT را عددی می کند . البته می توانستیم به جای — از تابع NUMBERVALUE استفاده کنیم.

تابع IF تو در تو

به تصویر زیر دقت کنید ، نمرات دانش آموزان در ستون D وارد شده و قرار است به ازای نمرات دریافت شده در ستون E ارزشیابی ثبت شود ، و قرا راست اگر نمره 10 یا کوچکتر بود ضعیف و اگر بزرگتر از 10 بود و کوچکتر از 15 متوسط و اگر بین 15 و 18 بود متوسط و بالای 18 عالی نوشته شود .

نکته بسیار مهم:

در هنگام استفاده از تابع IF به صورت تو در تو اگر اولین شرط برقرار باشد ، سراغ بررسی شروط بعدی نخواهد رفت به دلیل همین در مثال بالا ، اول شرط کوچکتر بررسی شد ، چنانچه اول بررسی می کردیم که اگر بزرگتر از 10 بود ، خب هم 11 بزرگتر از 10 است و هم 19 و نتیجه درست نمیشد.

=IF(D3<=10,"ضعیف",IF(D3<=15,"متوسط",IF(D3<=18,"خوب","عالی")))
تابع IF تو در تو

به تصویر بالا دقت کنید ، قرار است تاریخهای بزرگتر از 1399 جدید و تاریخهای کوچکتر از 1400 قدیمی در نظر گرفته

استفاده از تابع IF به صورت آرایه ای

بهترین روش برای اشراف کامل به این تابع ، انجام دادن تمرین ها و مثالهای مختلف تابع IF است و در این مثال فرض بر این است که جدولی مشابه جدول زیر داریم و میخواهیم هر نام یک بار تکرار شود و مهارتهای هر شخص روبروی نام او نوشته شود .

در این روش تابع IF  را با تابع TEXTJOIN  ترکیب کرده ایم و باید بدانید به دلیل اینکه در این فرمول محدوده ای از داده مورد مقایسه قرار گرفته فرمول آرایه ای می باشد و اگر آفیس 2021 یا بالاتر ندارید در انتهای فرمول باید کلیدهای Ctrl + Shift + Enter  را با هم بزنید.

=TEXTJOIN(" | ",TRUE,IF(E3=$B$3:$B$11,$C$3:$C$11,""))
تابع IF به صورت آرایه ای

ترکیب تابع IF با تابع AND

در این مثال می خواهیم برقرار بودن چند شرط به صورت همزمان را بررسی کنیم ، به عنوان مثال لیستی از افراد به همراه مهارتهای آنها و میزان سابقه آنها در آن مهارت را داریم و میخواهیم با آنهایی که مهارت اکسل دارند و بیش از 5 سال سابقه برای آنها نوشته شود ، تماس و در غیر اینصورت چیزی نوشته نشود .  در این طور مواقع باید از ترکیب تابع AND با این تابع استفاده کنیم .

پس دو شرط به صورت همزمان بررسی باید شود ، یک مهارت اکسل باید و دو بیش از 5 سال سابقه داشته باشد .

=IF(AND(C3="اکسل",D3>5),"تماس","")
تابع IF و تابع AND

توجه داشته باشید که در همان آرگومان اول تابع IF باید از تابع استفاده کنیم و برای بررسی یک یا چند شرط هم مانند همین مثال بالا ولی با تابع OR  می توانیم انجام دهیم.

یک مثال پیچیده و حرفه ای از تابع IF

فرض کنید که در سلولی تاریخ شمسی را به شکل 1402/01/01 وارد کرده اید که طول کاراکتر 10 می باشد و می خواهید بررسی کنید که از لحاظ استاندارهای تاریخ شمسی درست وارد شده است یا خیر .

چند شرط باید بررسی شود : 

  • طول داده 10 کاراکتر باشد 
  • اگر ماه بزرگتر از 6 بود امکان اینکه روز بزرگتر 30 باشد وجود ندارد 
  • امکان اینکه ماه بزرگتر از 13 باشد نیست 
  • اگر ماه کوچکتر مساوی 6 بود امکان 31 روزه شدن دو کاراکتر آخر وجود دارد.

با در نظر گرفتن شروط بالا می توان فرمول را به شکل زیر نوشت :

=IF(LEN(A1)=10,IF(AND(--MID(A1,6,2)>0,--MID(A1,6,2)<13,--RIGHT(A1,2)>0,OR(AND(--MID(A1,6,2)<=6,--RIGHT(A1,2)<=31),AND(--MID(A1,6,2)>6,--RIGHT(A1,2)<=30))),"صحیح است","تاریخ اشتباه واردشده"),"")

شاید فرمول بالا به نظر پیچیده و سخت باشد اما اگر به چند بخش تقسیم شود کاملا قابل درک است .

4.3/5 - (43 امتیاز)

نکات مهم تابع IF اکسل

  • تابع IF به حروف بزرگ و کوچک حساس نیست
  • اگر تابع IF  را با توابع متنی مانند LEFT و RIGHT به کار بردید مطمئن شوید خروجی این توابع عددی باشد.
  • اگر تابع IF  را آرایه ای استفاده کنید ، تک تک سلولهای موجود در آرایه را بررسی می کند .
دنبال کردن
اطلاع رسانی به

21 نظرات
پر امتیاز ترین
جدیدترین قدیمی ترین
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاهها

دانلود رایگان !!

لطفا شماره موبایلی وارد کنید که روی آن واتس اپ دارید !!

بهتر است که شماره موبایل با واتس اپ فعال وارد کنید و از اخبار و تخفیف ها هم با خبر شوید ، در غیر اینصورت می توانید آدرس ایمیل وارد نمائید.

happy holidays

we want to hear from you

https://www.dl.officebaz.ir/free/PDF/IF.pdf